Hvordan kan mindre turismeaktører – som lokale overnatningssteder og oplevelsesudbydere – gå fra konkurrenter til samarbejdspartnere, der skaber stærkere turistoplevelser og mere lokal udvikling? Det spørgsmål har tre forskere fra Erhvervsakademi SydVest (EASV) taget livtag med i et projekt, der peger frem mod en ny måde at tænke turisme på.
Bag projektet Towards Destination Stewardship with Design Thinking står lektor og digital læringskonsulent Trine Graungaard Hjerrild Thomsen, lektor Mia Post-Lundgaard samt lektor og ph.d. Christian Dragin-Jensen. Siden 2022 har de arbejdet sammen med mindre turismeaktører i Region Syddanmark om at finde nye samarbejdsformer gennem Design Thinking – en metode, der går fra idéudvikling til afprøvning af konkrete løsninger.
Resultaterne blev for nylig præsenteret på Forskningsfestivalen på Københavns Erhvervsakademi (KEA), hvor projektet var blandt de fire bidrag, der repræsenterede EASV. Her besøgte uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund festivalen og roste erhvervsakademiernes praksisnære forskning som en vigtig motor i både den grønne og lokale omstilling.
Workshopformatet var en bærende del af projektet. Her blev deltagerne ført gennem alle Design Thinking-processens fem faser – fra behovsafdækning til test af nye løsninger. Undervejs blev der udviklet blandt andet interaktive lydguides til naturoplevelser, temapakker til cykelturister og services målrettet autocamperturister.
”Vi ville gerne finde ud af, hvordan små turismeaktører kan rykke tættere sammen og skabe noget nyt som kon-kollegaer – i stedet for at konkurrere. Det kræver en mentalitetsændring, og her kan Design Thinking virkelig noget,” siger Trine Graungaard Hjerrild Thomsen.
Forskerne fremhæver, at lokal facilitering er helt afgørende for at skabe varige resultater. Projektet anbefaler, at destinationsorganisationer – særligt i områder med mange mindre aktører – påtager sig en tydelig og aktiv rolle som Destination Steward. En facilitator, der ikke kun markedsfører, men også hjælper aktørerne med at udvikle turismen sammen.
”Det er ikke nok bare at gøre opmærksom på en destination. Den skal udvikles sammen med dem, der driver turismen til hverdag – og det kræver tillid og fælles sprog,” pointerer Mia Post-Lundgaard.
Projektet er ikke bare teori. Det er blevet udgivet som kapitel i bogen Nordic Coastal Tourism – Sustainability, Trends, Practices, and Opportunities, som Christian Dragin-Jensen også er redaktør for. Og han understreger, at forskningen har reel anvendelsesværdi:
”Projektet fra EASV er et fantastisk praksisnært bidrag i antologien. Det er et stærkt eksempel på, hvordan man kan bringe forskning i spil direkte i den lokale virkelighed – med løsninger, der både kan bruges og mærkes,” slutter han.
Vil du lære at udvikle fremtidens turistoplevelser?
Som Service- & Oplevelsesøkonom på EASV i Esbjerg eller Sønderborg får du de værktøjer, der kan gøre en forskel – lokalt, nationalt og internationalt. Med fokus på innovation, samarbejde og forretningsforståelse klæder vi dig på til en spændende branche i hastig udvikling.
Læs mere om uddannelsen her:
Service- & Oplevelsesøkonom