Om os Nyheder
Danmarks bedste underviser er fra EASV i Esbjerg

Danmarks bedste underviser er fra EASV i Esbjerg

29.08.2022

Erhvervsakademi SydVest har haft Danmarks mest tilfredse studerende 10 år i træk. Nu har akademiet med campus i Esbjerg, Sønderborg og Tønder også Danmarks bedste underviser. Mandag modtog lektor Jeppe Moritz Led fra EASV i Esbjerg den fornemme hæder af H.K.H. Kronprinsesse Mary ved en prisoverrækkelse på Nationalmuseet i København.

I sidste uge måtte Jeppe Moritz Led ud at købe et slips. Det var usædvanligt i sig selv, men

anledningen var endnu mere speciel. Mandag stod den 42-årige lektor fra EASV nemlig ansigt til ansigt med H.K.H. Kronprinsesse Mary, der overrakte ham prisen som Årets Underviser.

Det er Uddannelses- og Forskningsministeriet, der står bag Undervisningsprisen, som hvert år gives til syv undervisere på videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark. Udover æren følger der 500.000 kroner med prisen, hvoraf de 200.000 er en personlig hæderspris til underviseren selv. Resten går til udvikling af undervisningsmiljøet, i dette tilfælde på EASV.

Indstillet af studerende og EASV

Jeppe Moritz Led blev tidligere på året hædret med Årets Underviserpris på EASV 2021 på baggrund af indstillinger fra flere af de studerende, han har undervist i på akademiuddannelsen til datamatiker og på professionsbacheloren Software Development på EASV i Esbjerg. Den lokale kåring betød, at han gik videre til den nationale finale.

De studerende fremhævede blandt andet Jeppe Moritz Leds evne til at motivere dem og skabe begejstring for programmering og softwareudvikling, der ellers kan være tørt stof. De kalder ham også for en ”komplet underviser”, fordi han engagerer sig både personligt og fagligt i sine studerende. Rosende ord, som rektor på EASV, Henrik Larsen, fuldt ud kan tilslutte sig:

– Jeppe er et af de mennesker, hvor evnen til at formidle og undervise i særlig grad går op i en højere enhed med en enorm faglige viden. Han brænder for at formidle, og han formår at gøre det på alle niveauer. Han har forståelse for studerende, der har det svært, og formår samtidig at udfordre dem, der er rigtigt skarpe, siger Henrik Larsen.

Nærvær og ærlighed er afgørende

Jeppe Moritz Led mener selv, at ærlighed, nærhed og fokus på at skabe personlige relationer uden at blive for privat, er noget af det, de studerende sætter pris på i hans undervisning:
– Relationen til de studerende er afgørende for mig. Jeg bruger mig selv uden at udlevere mig selv. Jeg kan godt fortælle om noget fra mit privatliv uden at blive for personlig, for eksempel hvordan jeg bruger computeralgoritmer til at lægge sokker sammen, fortæller han og tilføjer:
– Og så er jeg altid ærlig og ikke bange for at lave fejl. Hvis der er noget, jeg er usikker på, så siger jeg det, som det er, og så undersøger jeg det.

Derfor befinder Jeppe Moritz Led sig også rigtig godt på netop EASV, hvor klasserumsundervisning og en høj grad af interaktion mellem undervisere og studerende har høj prioritet.

– Nærværet er afgørende. Uden det bliver erhvervsakademierne overflødige, mener han.
Blå bog, Jeppe Moritz Led:
Jeppe Moritz Led er 42 år og bor i Esbjerg. Han har tidligere arbejdet som systemudvikler, drevet selvstændig konsulentvirksomhed og undervist på Rybners Gymnasium. I fritiden er det primært familien, der kalder, men Jeppe har også et lille værksted derhjemme, hvor han bl.a. arbejder med 3D-print og både bygger og reparer diverse ting og sager.
Om sig selv som underviser siger han:
– Da jeg var yngre, var jeg sikker på, at jeg helst skulle have så lidt som muligt med mennesker at gøre. Jeg ville helst bare sidde i et bur i en kælder og programmere. Men det ændrede sig, og jo mere jeg underviser, jo mere holder jeg af det. At opleve de øjeblikke, hvor man gør en forskel for de studerende og faktisk flytter dem – det er det, der betyder mest for mig.

Om Undervisningsprisen:

Uddannelses- og forskningsministeren uddeler hvert år Undervisningsprisen til inspirerende og engagerende undervisere på de videregående uddannelser i Danmark.
Der uddeles syv undervisningspriser på 500.000 kroner. 200.000 kroner er en personlig hæderspris, og 300.000 kroner går til udviklingsaktiviteter, der understøtter et godt og engagerende undervisningsmiljø på de videregående uddannelsesinstitutioner.
De syv undervisningspriser fordeles på følgende måde:
• Universiteterne: 2 prismodtagere
• Professionshøjskolerne: 2 prismodtagere
• Erhvervsakademierne: 1 prismodtager
• Udbyderne af de højere kunstneriske uddannelser: 1 prismodtager
• Udbyderne af maritime uddannelser: 1 prismodtager