Om os Nyheder
EASV-studerendes projekt kan blive virkelighed på laboratorier

EASV-studerendes projekt kan blive virkelighed på laboratorier

12.05.2022

En gruppe EASV-studerende har måske løst en større udfordring på alverdens laboratorier. Med robotarme, 3D-printere, kreativitet og knofedt har studerende på produktionsteknolog-uddannelsen i Sønderborg og Esbjerg skabt løsninger, der automatiserer registrering og af-propning af prøver, og dermed mindsker belastningen og øger sikkerheden for ansatte på laboratorierne.

Hvad gør en enkeltmandsvirksomhed, når den får en konkret udfordring, der kræver både kreativ tænkning og avanceret automatisk udstyr? Når virksomheden bor i samme hus som EASV, nemlig Alsion i Sønderborg, er svaret enkelt: Man går op ad trappen, banker på døren og præsenterer udfordringen.

Udfordring blev til projekt

Det var faktisk, hvad der skete, da Business Manager for det tyske T&O LabSystems’ danske selskab, Janus Kuhn, blev bedt om at undersøge muligheden for automatisk at af-proppe og registrere prøver på laboratorier, som virksomheden leverer udstyr til.

Jeg havde set, at de studerende på Erhvervsakademiet blandt andet arbejdede med automatisering og robotter, så jeg tog fat i en af underviserne, Søren Spang Hansen, og spurgte, om ikke de havde lyst til at prøve kræfter med udfordringen.

Janus Kuhn
Business Manager, T&O LabSystems

Søren Spang Hansen, der er lektor på EASV i Sønderborg, var fyr og flamme, og inden længe havde han involveret sine kolleger på akademiet i Esbjerg.

Studerende gik all-in

Dermed blev T&O LabSystems’ udfordring til et projekt for de produktionsteknolog-studerende på 2. semester. Og de studerende greb udfordringen med begge hænder og avancerede robotarme.

Alle er gået all-in, fordi det er en opgave, der faktisk kan ende med at blive en løsning i virkeligheden. Pludselig er det ikke bare noget, vi ”leger”. Der står nogen i den anden ende og tager imod vores idéer, og det er virkelig motiverende.

Camilla Sarah Oleander
Produktionsteknolog-studerende, EASV

Den motivation har Søren Spang Hansen og hans kolleger tydeligt kunne mærke.

De studerende har arbejdet til langt ud på aftenen, og de har arbejdet derhjemme. De er virkelig gået til den, og det er jo også den fedeste måde at lave undervisning på. Vi kan råbe og skrige nok så meget om teorier, men når de studerende får lov til at prøve teorierne og deres idéer af i virkeligheden, så rykker det virkelig.

Søren Spang Hansen
Underviser på produktionsteknolog-uddannelsen, EASV

Virksomhed er imponeret

Og rykket har det i den grad gjort. De studerende har netop præsenteret henholdsvis en Esbjerg- og en Sønderborg-løsning for underviserne og ikke mindst for Janus Kuhn fra T&O LabSystems. Med de fuldt funktionsdygtige løsninger, der rummer både specialdesignede, 3D-printede holdere og særligt programmerede robotarme, kan laboratorieprøverne nu scannes, af-proppes og tømmes helt uden at blive berørt af menneskehænder.

”Jeg er virkelig imponeret over, hvor meget arbejde de studerende har lagt i opgaven, og hvor færdige løsningerne de har været i stand til at skabe,” siger Janus Kuhn, der nu vil præsentere løsningerne for nogle af sine kunder i T&O LabSystems.

”De studerende har simpelthen bevist, at det kan lade sig gøre at løse opgaven fuldt automatisk, og det er noget, der kan være interessant for mange laboratorier,” tilføjer han.

Projekt har givet nye muligheder

For Camilla Sarah Oleander har projektet ligefrem betydet, at hun nu overvejer at gå i en helt ny retning med sin uddannelse.

”Vi er allerede gået i gang med vores individuelle semester-projekter, som også er vores eksamensprojekter. Her arbejder jeg videre med programmering af robotter, som jeg også stod for i vores gruppe,” fortæller hun.

”Jeg havde absolut ingen forudsætninger for at arbejde med det, inden vi gik i gang med det fælles projekt, men jeg har fundet ud af, at man kan meget mere, end man lige går og tror. Før gjorde jeg helst det, jeg var tryg ved, men det kommer man ikke nødvendigvis så langt med,” tilføjer hun.

Søren Spang Hansen arbejder på at arrangere en studietur til T&O LabSystems i Tyskland, så de studerende kan se den virksomhed, de har samarbejdet med. Samarbejdet er i øvrigt en udløber af det dansk-tyske InProReg-projekt, som EASV var en del af fra 2017-2021. Formålet var at hjælpe små og mellemstore virksomheder med at forblive konkurrencedygtige gennem automatisering af processer og produktion, og det resulterede blandt andet i, at EASV investerede i de to robotter, som de studerende har brugt til at løse udfordringen fra T&O LabSystems.