Om os Nyheder
Han tager sin egen virkelige verden med i undervisningen

Han tager sin egen virkelige verden med i undervisningen

05.01.2022

”Han er fagligt kompetent, altid velforberedt, altid smilende og hjælpsom og har altid referencer til den virkelige verden.” Sådan beskriver Morten Nielsen Søgaard sin underviser på bygningskonstruktøruddannelsen i Esbjerg, adjunkt Andreas Ladefoged. Ligesom to af sine medstuderende har han indstillet Andreas Ladefoged til Årets Underviserpris på EASV 2021.

For Andreas Ladefoged er jobbet som underviser på bygningskonstruktøruddannelsen på EASV i Esbjerg ikke bare et otte-til-fire-job. Det skinner tydeligt igennem hos de tre studerende, der har indstillet ham til prisen som Årets Underviser på EASV 2021.

Faglig viden, der aldrig bliver kedelig

”Andreas er en underviser, der altid er klar til at hjælpe en. Uanset om det er i eller uden for undervisningstiden. Skriver man til ham om aftenen, kommer der altid et svar tilbage efter kort tid. Han udviser en stor interesse for det, man spørger om, og han hjælper altid med et smil,” skriver Jens Holt Sørensen, der står bag en af de tre indstillinger.

De tre studerende roser også samstemmende Andreas Ladefogeds faglige niveau og hans tilgang til undervisningen.

Han har en stor faglig viden og formår at videregive den, uden at det bliver kedeligt. Andreas giver altid en god forklaring til det materiale, han underviser med og lægger altid vægt på, at der er henvisninger til, hvor det faglige indhold kommer fra.

Morten Nielsen Søgaard
Studerende på bygningskonstruktør-uddannelsen

Bruger billeder fra sit eget hjem

En anden af de andre studerende, Bjarne Larsen Juul, fremhæver særligt Andreas Ladefogeds evne til at inddrage den virkelige verden, og endda sine egne private projekter og erfaringer, i undervisningen.

I en undervisning omkring fugt medbragte Andreas billeder fra sit eget bryggers, hvor der var fugtigt efter tørring af tøj. Man kunne tydeligt se de steder, hvor det var koldt, og der kom kondens. Det er meget mere sigende end at vise grafer og lignende.

Bjarne Larsen Juul
Studerende på bygningskonstruktør-uddannelsen

Jens Holt Sørensen har bidt mærke i det samme:

”Oftere og oftere oplever vi, at han har taget billeder i sit eget hjem, hvor han selv har udført undersøgelser og forsøg, som han inddrager i undervisningen,” skriver han.

Udover det virkelighedsnære, som er med til at gøre undervisningen både spændende og forståelig, er de tre studerende enige om, at Andreas Ladefoged både fagligt og menneskeligt er en fremragende underviser.

Andreas Ladefoged er 1 af de i alt 11 undervisere, der er indstillet til Årets Underviserpris på EASV 2021. Vinderen bliver kåret af en jury bestående af EASV’s bestyrelsesformand, rektor, campuschef i Sønderborg, en underviser og en studerende. Kåringen finder sted den 2. februar 2022.

Blå bog

Andreas Ladefoged er 41 år, har tre børn og bor i Esbjerg. Han er oprindeligt udlært tømrer og snedker og har bl.a. været selvstændig, men så tog han selv bygningskonstruktøruddannelsen på EASV, hvor han altså nu underviser. Derhjemme er køkkenet hans værksted. Her bruger han hænderne og hovedet på en anden måde, og når maden er færdig, må den gerne nydes med en god italiensk rødvin.

Om sig selv som underviser siger Andreas Ladefoged:

Da jeg arbejdede som tømrer, var jeg ham, der altid havde lærlinge med på arbejde. Jeg kan godt lide at lære fra mig og at have med mennesker at gøre. Jeg kan lide at se dem lykkes og se dem vokse i det, de gerne vil beskæftige sig med. Det giver mig en glæde og en lyst til at gå på arbejde.

Fakta om Årets Underviserpris

EASV har de seneste mange år haft Danmarks mest tilfredse studerende blandt alle landets erhvervsakademier. Det skyldes ikke mindst et utrolig stærkt hold af fagligt dygtige og engagerede undervisere. Dem vil vi gerne anerkende – og det vil vores studerende heldigvis også.

Derfor har vi de seneste år deltaget i Uddannelses- og Forskningsministeriets hædring af den mest inspirerende og engagerende underviser. Det sker ved, at de studerende på EASV har mulighed for at indstille deres kandidat til “Årets Underviserpris på EASV”.

Vinderen går videre til den nationale finale og kampen om titlen “Årets Underviser”, der udover hæderen udløser en præmie på 500.000 kroner. De 200.000 kroner er en personlig hæderspris til underviseren, og 300.000 kroner går til at udvikle det gode og engagerende undervisermiljø på det vindende erhvervsakademi. 11 undervisere er indstillet til “Årets Underviser på EASV 2021”. De er:

  • Adjunkt Andreas Ladefoged, der underviser på bygningskonstruktør-uddannelsen i Esbjerg
  • Lektor Jeppe Moritz Led, der underviser på datamatiker-uddannelsen i Esbjerg
  • Lektor Kim Thøisen, der underviser på multimediedesigner-uddannelsen i Esbjerg
  • Adjunkt Søren Herter, der underviser på trainee-uddannelsen i shipping i Esbjerg
  • Lektor Bent Pedersen, der underviser på Software Development i Esbjerg
  • Lektor Jarne W. Beutnagel og lektor Malene Patsche, der underviser på multimediedesigner-uddannelsen i Sønderborg
  • Adjunkt Per Jørgensen, der underviser på el-installation på deltid i Esbjerg
  • Lektor Sonnich Jensen, der underviser på finansøkonom-uddannelsen i Esbjerg
  • Lektor Sia Carlsson, der underviser på finansøkonom-uddannelsen i Esbjerg
  • Lektor Thea Maria Rasmussen, der underviser på driftsteknolog-uddannelsen i Esbjerg