Om os Nyheder
Nye el-installatører har uddannet sig på deltid

Nye el-installatører har uddannet sig på deltid

12.03.2019

Nu er der hjælp på vej til de stadigt flere virksomheder i eksempelvis byggeriet og offshore-branchen, som mangler autoriserede el-installatører. Og til de elektrikere, der gerne vil efteruddanne sig. De første fem studerende har netop bestået autorisationsprøven på Erhvervsakademi SydVests installatøruddannelse på deltid. Muligheden for at passe både arbejde og studier giver flere mod på at efteruddanne sig.

Det er langt fra alle elektrikere, der har lyst til at trække stikket til arbejdsmarkedet og vinke farvel til lønnen i to år for at videreuddanne sig til el-installatør. To år på skolebænken, og på SU, kan være svære at overskue, ikke mindst økonomisk.

Job og uddannelse på samme tid

Men for tre år siden oprettede Erhvervsakademi SydVest en tre-årig deltidsuddannelse, og fem studerende fra det første hold har netop bestået autorisationsprøven. Dermed er der kun få måneder til, de kan kalde sig autoriserede el-installatører.

“På deltidsuddannelsen er man på skolen 10 dage pr. semester. Resten af studiet foregår derhjemme om aftenen og i weekenderne. Dermed har de studerende mulighed for at fortsætte deres arbejde som elektrikere, samtidig med at de videreuddanner sig og udbygger deres job- og karrieremuligheder,” forklarer lederen af EASV’s efteruddannelser, Jørgen Clement.

Muligheder i både Esbjerg og Sønderborg

Siden det første hold startede for næsten tre år siden, er der startet yderligere fem hold op, og det sjette er på vej. De fleste er tilknyttet EASV i Esbjerg, men det ene hold studerer på akademiets campus i Sønderborg, hvor uddannelsen også bliver udbudt.

“Installatøruddannelsen på teknikum i Sønderborg lukkede for mere end 10 år siden, så der har været et efterslæb på uddannede el-installatører i Sønderjylland. Det er vi med til at afhjælpe, samtidig med at vi afhjælper en generel mangel på autoriserede installatører,” mener Jørgen Clement.

Han vurderer nemlig, at de færreste studerende på EASV’s deltidsuddannelse ville have taget den to-årige fuldtidsuddannelse, hvis den havde været eneste mulighed.

“Det er en udfordring at gå fra et vellønnet job som elektriker til skolebænken og to år på SU. Med vores tre-årige deltidsuddannelse kan de studerende bevare deres indtægt samtidig med uddannelsen, og det er et springende punkt for mange,” siger han.

Ville næppe tage uddannelsen på fuld tid

Jørgen Clement får opbakning til den vurdering fra Casper Møller Balle. Han er en af de studerende, der netop har bestået autorisationsprøven, og sideløbende med uddannelsen passer sit arbejde som elektriker hos virksomheden Lindpro.

Det er jo ikke sikkert, jeg har lyst til at trække kabler, til jeg skal på pension, og efteruddannelsen som autoriseret el-installatør åbner helt sikkert for andre og flere jobmuligheder.

Casper Mølle Balle
Studerende, el-installatør på deltid

“Jeg tror ikke, jeg ville have taget uddannelsen, hvis ikke muligheden havde været der for at gøre det på deltid. Dels fordi det ikke ville være sjovt at skulle leve af SU i to år, dels fordi det kan være svært at holde sit faglige niveau, hvis man er helt væk fra arbejdet,” forklarer han. Men med 10 års erfaring som elektriker ville Casper Mølle Balle gerne efteruddanne sig.

EASV udbyder uddannelsen den tre-årige efteruddannelse til el-installatør i både Esbjerg og Sønderborg, og holdene bliver oprettet efter, hvor søgningen er størst. Det er især inden for byggeri og offshore, at der er stor efterspørgsel på de autoriserede installatører.

Læs mere om uddannelsen el-installatør på deltid her.