Om os Nyheder
Studerende hjælper kolleger til bedre arbejdsmiljø

Studerende hjælper kolleger til bedre arbejdsmiljø

07.01.2021

To fysioterapeut-studerende fra UC SYD har de seneste uger undersøgt arbejdsmiljøet blandt studerende på EASVs byggeriuddannelser. Og projektet ser ud til at komme begge parter til god gavn.

Det er ikke kun hjemsendte medarbejdere i virksomhederne, der kan have udfordringer med arbejdsmiljøet. Det kan studerende på f.eks. de videregående uddannelser også, og SU’en rækker ikke nødvendigvis til ergonomisk korrekte skriveborde og -stole i lejligheden eller på kollegieværelset.

Og hvis man, som mange af de studerende på EASVs byggeriuddannelser, måske endda har en skade fra et tidligere job som håndværker og ikke er vant til stillesiddende arbejde, kan det give ekstra udfordringer især med skuldre, ryg og nakke.

Tidligere håndværkere er ekstra udsatte

Så da to studerende på UC SYDs fysioterapeut-uddannelse skulle i gang med deres eksamensprojekt, fik de den idé at undersøge arbejdsmiljøet blandt deres kolleger på EASV.

“Idéen opstod i forbindelse med corona-nedlukningen, og de udfordringer vi selv fik, når vi skulle sidde hjemme for at arbejde og få undervisning,” fortæller fysioterapeutstuderende Camilla Lund Lauridsen, der sammen med sin Anna Louise Agerbæk fik en gruppe studerende på EASV med på idéen om at undersøge deres arbejdsmiljø.

Byggeriuddannelserne er særligt interessante set fra vores perspektiv. Mange af de studerende er tidligere håndværkere, som netop er begyndt at studere, fordi de har skavanker eller skader efter hårdt fysisk arbejde. Dertil kommer, at de ikke er vant til stillesiddende arbejde og til at forebygge de skavanker det kan give.

Camilla Lund Lauridsen
Fysioterapeut-studerende på UC SYD

Godt supplement til EASV-studerendes trivsel

Hos EASV gør man allerede meget for de studerendes trivsel. F.eks. får alle 1. semester-studerende en individuel samtale, hvor eventuelle fysiske og psykiske udfordringer bliver vendt. Fysioterapeuternes projekt er en kærkommen ekstra håndsrækning til den indsats, fortæller lektor Trine G. H. Thomsen, der har været EASVs bindeled til de studerende fra UC SYD:

Det er så godt, at vi kan hjælpe hinanden på tværs af Esbjergs uddannelsesinstitutioner på den måde. Vores studerende får en masse gode råd til, hvordan de kan skabe en endnu bedre hverdag, vi får gode råd til, hvordan vi kan hjælpe yderligere, og de fysioterapeut-studerende får gennemført et eksamensprojekt, der ovenikøbet bliver brugt til noget.

Trine G. H. Thomsen
Arbejdsmiljørepræsentant på EASV

Det var netop på en uddannelse i arbejdsmiljø, at Trine G. H. Thomsen mødte en kollega fra UC SYD, som fortalte om det projekt, hendes studerende skulle i gang med. Dermed var kontakten skabt og idéen født. Men arbejdet stopper ikke samtidig med projektet.

“Jeg håber da, at der kommer nogle konkrete anbefalinger, som ikke bare de studerende i projektet, men også EASV som helhed kan handle ud fra,” siger hun.

Eksamensprojekt gør gavn i virkeligheden

Også Camilla Lund Lauridsen er glad for, at eksamensprojektet ikke bare er en teoretisk opgave:

“Det er rigtig rart at føle, at de EASV-studerende, der har hjulpet os med vores eksamensprojekt, også selv får noget ud af det. Det har virkelig været et godt samarbejde,” konkluderer hun.

Nogle af de anbefalinger, projektet allerede har affødt til de studerende, handler om at huske fysisk aktivitet i løbet af en dag. Noget, som især de tidligere håndværkere har været vant til at tage som en selvfølge. Desuden er der blandt andet fokus på pauser, korrekte siddestillinger og generelt gode vaner omkring stillesiddende arbejde.

De to UC SYD-studerende afsluttede deres observationer på EASV lige inden jul. Derefter skal de lave en såkaldt synopsis på projektet, inden eksamen venter i januar måned.