Om os Nyheder
Virksomheder vil beholde internationale studerende på EASV

Virksomheder vil beholde internationale studerende på EASV

25.02.2021

Det er bekymrende, hvis uddannelsesinstitutioner som EASV bliver tvunget til at optage færre internationale studerende. Sådan lyder budskabet fra globale virksomheder som ECCO og VIKING Life-Saving Equipment, der ligesom EASV-rektor, Henrik Larsen, mener, at de studerende bidrager aktivt til både virksomhederne og det danske samfund.

Der er fokus på danske uddannelsesinstitutioners optag af internationale studerende i denne tid. Kritikere mener, at de studerende alt for ofte kun kommer til Danmark for at få en gratis uddannelse, ovenikøbet på SU, for så at rejse hjem igen og tage deres kompetencer med sig.

Flere studerende bliver i Danmark

Men selvom de nyeste tal fra Danmarks Statistik er fra 2016, tegner de et mere nuanceret billede. Hver femte internationale studerende får job i en dansk virksomhed efter uddannelsen. Dertil kommer at cirka hver tredje arbejder i Danmark under uddannelsen.

“Stadigt flere udenlandske studerende vælger at bruge deres uddannelser på det danske arbejdsmarked, og bliver dermed de bidragydere til vores samfund og til danske virksomheder,” siger rektor på EASV, Henrik Larsen.

Han advarer politikerne om “ukritisk at save den gren over, som både virksomhederne og samfundet skal sidde på i fremtiden, nemlig veluddannet og talentfuld arbejdskraft.”

Virksomheder vil gerne rekruttere internationalt

Og rektoren får opbakning fra flere store syddanske virksomheder. De internationale studerende er eksempelvis særdeles vigtige for ECCO understreger VP for Group HR, Per Hartvig Johansen.

Som global virksomhed med hovedsæde i Sydvest-danmark er vores internationale medarbejdere med til at forbinde os til det globale marked. Alene i hovedkvarteret i Danmark beskæftiger vi 26 forskellige nationaliteter.

Per Hartvig Johansen
VP for Group HR, ECCO

”I ECCO har vi vores eget Graduate program (ECCO NextGen program), hvor vi hvert år tager ca. 15 nyuddannede ind. I vores program har vi pt. 14 forskellige nationaliteter, og derfor er de internationale studerende selvsagt vigtige for ECCO. Vi anser vores talentpulje som værende global og samarbejder derfor med universiteter og andre uddannelsesinstitutioner over hele verden. Det er bl.a. derigennem vi tiltrækker kandidater til programmet og medarbejdere generelt,” siger Per Hartvig Johansen.

Er ofte målrettede og dedikerede

Også hos virksomheden VIKING Life-Saving Equipment med hovedsæde i Esbjerg ser man helst, at eksempelvis EASV fortsat har mulighed for at uddanne potentiel international arbejdskraft.

De internationale studerende udgør en spændende rekrutteringsmasse og bringer noget diversitet ind i virksomheden. Alene det at man er villig til at flytte til et andet land for at studere, siger noget om, hvor målrettet og dedikeret man er, og det er vigtige rekrutteringsparametre for en virksomhed som vores.

Rene Møller Sørensen
Global HR Development Consultant, VIKING Life-Saving Equipment

Debatten om internationale studerende på erhvervsakademierne er blusset op, efter det er kommet frem, at akademierne blandt andet benytter agenter til at rekruttere de studerende. Det er der dog ifølge Henrik Larsen ikke noget odiøst i.

“For at tiltrække studerende er vi jo nødt til at gøre opmærksom på, at EASV overhovedet eksisterer. Det gør vi blandt andet via agenter, der deltager i messer og lignende i andre lande. De internationale studerende giver både værdi til virksomhederne i Syddanmark og til vores studiemiljøer i Esbjerg og Sønderborg,” siger han.