Om os Nyheder
EASV-dimittend står bag IT-netværk for kvinder i Esbjerg

EASV-dimittend står bag IT-netværk for kvinder i Esbjerg

29.04.2024

Der er for få kvinder i IT-branchen, og derfor kan det være lidt ensomt at være en af dem. Det vil et nyt netværk i Esbjerg gøre op med. Samtidig vil netværket sætte fokus på de styrker, kvinderne kan bidrage med i et ellers mandsdomineret fag og dermed også gerne få flere kvinder til at overveje en IT-uddannelse.

Hun var den af de to kvinder på holdet af datamatikere, der dimitterede fra Erhvervsakademi SydVest (EASV) i Esbjerg i januar 2022. Og der var vel at mærke cirka 30 studerende på holdet. Men Christina Nygaard van Bemmel var fast besluttet på at forfølge sin passion for IT.

”Jeg passer ind i den verden. Jeg er logisk tænkende og synes, det er megafedt at være problemknuser. Og så er der så meget at lære hele tiden. Det er jo det, det handler om. At lave noget, hvor der er mulighed for at dygtiggøre sig og lære hele livet,” fortæller hun.

Ingen problemer på uddannelsen
Da hun valgte uddannelsen Datamatiker, vidste hun godt, at hun var på vej ind i en mandsdomineret verden. Et besøg på EASV fik hende dog overbevist om, at hun trods alt ikke var alene.

”Der stod en pige og fortalte om uddannelsen, og alt det, hun sagde, matchede mine interesser,” siger Christina Nygaard van Bemmel. Og da hun først kom i gang med uddannelsen, var det da heller ikke noget problem:

”Jeg har overhovedet ikke oplevet det som noget negativt at være kvinde på en IT-uddannelse. Jeg har haft gode klassekammerater, og der var ingen, der undrede sig over mit valg,” tilføjer hun.

Da hun skulle ud at søge praktikplads i forbindelse med uddannelsen, meldte tvivlen sig dog lidt.

”Det kan godt være lidt skræmmende set udefra. Jeg følte, at jeg skulle trænge ind i en verden med en masse ældre mænd, og ville de virkelig have mig til at komme og bryde de dynamikker, der ligger i en mandsdomineret verden,” spurgte hun sig selv.

Jeg startede netværket, fordi jeg følte, at jeg manglede noget, og det havde jeg faktisk gjort, lige siden jeg gik på uddannelsen. Et forum, hvor jeg kunne diskutere de ting, jeg mener, vi bidrager med, med andre kvinder, og hvor vi også kan vende udfordringer og samtidig lære af hinanden.

Christina Nygaard van Bemmel
Stifter af IT-Women Esbjerg

Kvinder har masser at bidrage med

Men Christina Nygaard van Bemmels bekymringer blev gjort til skamme. Hun fik praktikplads i udviklingsteamet hos Det Faglige Hus, og i dag er hun teamkoordinator for holdet, der er en del af virksomhedens IT-afdeling.

”Det kan godt være, det er en mandsdomineret verden, og mænd og kvinder er jo forskellige. Men jeg føler helt klart, jeg har masser at bidrage med. I mit team er de fleste mænd megainteresserede i det tekniske, hvor jeg er mere interesseret i den bløde del af faget. Det gælder f.eks. vores processer, hvordan vi kan blive bedre som team, og hvordan vi kan dokumentere det, vi laver,” forklarer hun.

Ved siden af jobbet er Christina Nygaard van Bemmel frivillig i Coding Pirates Denmark, en forening, der gennem forskellige arrangementer og aktiviteter arbejder for at promovere it-kreativitet hos børn i alderen 7 – 17 år.

Netværk vil have flere kvinder i IT-branchen

Og så har hun grundlagt netværket IT Women Esbjerg, der med månedlige netværksmøder skal samle kvinder i IT-branchen og på -uddannelserne om sociale aktiviteter og faglig udvikling.

”Jeg startede netværket, fordi jeg følte, at jeg manglede noget, og det havde jeg faktisk gjort, lige siden jeg gik på uddannelsen. Et forum, hvor jeg kunne diskutere de ting, jeg mener, vi bidrager med, med andre kvinder, og hvor vi også kan vende udfordringer og samtidig lære af hinanden. Da jeg kom i job, var der heller ikke rigtig noget netværk, der passede, og så måtte jeg jo selv starte et,” fortæller hun.

Med lidt hjælp fra EASV fik hun startet IT Women Esbjerg. EASV danner indtil videre rammen om netværksmøderne, hvor der også bliver snakket om, hvordan man netop kan få flere kvinder til at søge ind på IT-uddannelserne, f.eks. på EASV.

”Det er svært at få flere kvinder ind i branchen, men det begynder selvfølgelig med uddannelserne. Jeg tror, der er mange, der egentlig har interessen, og derfor har jeg fokus på, hvordan vi kan styrke den interesse og få flere til at tage springet og gå ind i faget,” siger Christina Nygaard van Bemmel.

IT Women Esbjerg er åbent for kvinder, der enten arbejder i, eller er ved at uddanne sig inden for, IT. Find netværket og kontaktoplysningerne på linkedin.com/company/it-women-esbjerg.

 

Læs Datamatiker i Esbjerg, Sønderborg eller Tønder

Uddannelsen varer 2,5 år. Se mere HER!